Mokslininkai gausų įvairių cukrų vartojimą sieja su
širdies ir kraujagyslių ligomis, sumažėjusiu imunitetu, vėžiu, smegenų insultu,
diabetu, antsvoriu, virškinimo sutrikimais, dantų ėduonimi, todėl sveikos
mitybos specialistai rekomenduoja kuo mažiau vartoti daug cukrų turinčių
produktų. Taigi, jei vartojate tokius produktus, pagalvokite apie pasekmes
sveikatai, primena Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). O ar žinote,
kaip pasirinkti maisto produktus, kad cukrų juose būtų mažiau?
Skanu, bet
nesveika
Cukrūs ‒ tai monosacharidai ir disacharidai, esantys
maisto produktuose. O pridėtiniai cukrūs − tai gėrimo ar patiekalo gamybos metu
įdėta sacharozė, fruktozė, gliukozė, gliukozės sirupas, fruktozės sirupas,
gliukozės-fruktozės sirupas ir kitų formų monosacharidai bei disacharidai, taip
pat cukrūs, esantys meduje, sirupuose, vaisių sultyse ir vaisių sulčių
koncentratuose.
Ši maisto medžiaga ne tik tiekia mums energiją arba
kalorijas, bet ir suteikia maistui saldų skonį. Kai kraujyje padidėja cukraus
kiekis, stimuliuojama nervų sistema, trumpam gali pagerėti nuotaika, žmogus
jaučia malonumą. Tikriausiai todėl žmonės taip mėgsta saldžius produktus, kurių
vartojimui palaipsniui atsiranda priklausomybė. Beveik visi maisto produktai,
išskyrus gyvūninės kilmės, turi cukrų, todėl, maitindamiesi kaip dabar,
Lietuvos gyventojai jų kas dieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau nei
rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar
daugiau – kai kurių tyrimų duomenimis, net iki 400 proc., lyginant su norma.
„Tačiau dėl mažo fizinio aktyvumo mūsų organizmas
nepajėgia panaudoti tokio didelio cukrų kiekio, gaunamo su maistu, todėl dalis
nepanaudotos energijos virsta riebalais ir kaupiasi jame. Prie gausaus produktų
saldinimo daug prisideda maisto pramonė, todėl SAM iniciatyva neseniai buvo
pasirašytas susitarimas su grupe įmonių – maisto produktų gamintojų dėl cukraus
kiekio jų gaminiuose, visų pirma, skirtuose vaikams, mažinimo. Tikimės, kad
neilgai trukus Lietuvos rinkoje atsiras daugiau nesaldžių, sveikatai palankių
maisto produktų – sulčių gėrimų, gaiviųjų gėrimų, konditerijos bei duonos ir
kitų gaminių“, – pasakoja SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr.
Almantas Kranauskas.
Be to, naujame maitinimo organizavimo darželiuose,
mokyklose, stovyklose ir socialinės globos įstaigose tvarkos apraše, kurį šį
mėnesį patvirtino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, nustatyti didžiausi leidžiami cukrų ir druskos kiekiai
bei privalomas skaidulinių medžiagų kiekis vaikams tiekiamuose maisto
produktuose ir patiekaluose. „Todėl nuo šių metų rugsėjo 1 d. šiose įstaigose
vaikai gaus sveikesnį ir kokybiškesnį maistą“, – sako A. Kranauskas.
Kur kiek
cukraus įdėta ?
Su maistu per parą turėtume gauti ne daugiau kaip 50 g
cukrų, arba ne daugiau kaip 10 proc. paros maisto davinio energinės vertės, o
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja siekti, kad šis kiekis
sumažėtų perpus ir neviršytų 25 g arba 5 arbatinių šaukštelių per parą,
įskaitant esantį visuose produktuose.
1 saldainis gali turėti vidutiniškai 7–8 g arba apie 1,5
arbatinio šaukštelio cukrų, o kadangi jo yra ir kitur, nepastebėsite kaip
pasieksite ir viršysite paros normą, jei negyvensite aktyviai.
Dauguma vaisių, uogų bei daržovių turi nemažai cukrų, bet
jie nedaro žalos organizmui, nes šie produktai turi daug skaidulinių medžiagų,
kurių dėka lėčiau vyksta cukrų įsisavinimas ir organizmui neprireikia jų versti
riebalais. Be to, juose yra vitaminų, mineralinių ir kitų organizmui reikalingų
medžiagų. Tačiau kadangi vaisių sultys skaidulinių medžiagų praktiškai neturi
ir cukrus iš jų greit patenka į kraują bei verčiami riebalais, jos nelaikomos
tokiomis naudingomis kaip vaisiai. Todėl sulčių verčiau negerti kartu su kitu
maistu.
Norint sužinoti, ar į maisto produktą papildomai įdėta
cukraus arba kiek jame iš viso yra cukrų, reikėtų skaityti maisto produktų
etiketes ir žiūrėti, ar sudedamųjų dalių sąraše įrašyta ,,cukrus“, ,,gliukozė“,
,,fruktozė“, ,,gliukozės sirupas“ ir pan., ir kiek cukrų yra 100 g produkto.
„Jei maisto produkto etiketėje užrašyta ,,mažai cukrų“,
vadinasi, 100 g kieto produkto yra ne daugiau kaip 5 g arba 100 ml skysto
produkto yra ne daugiau 2,5 g cukrų, o jei į produktą nebuvo įdėta jokių cukrų,
taip ir rašoma – ,,nepridėta cukrų“. Tačiau, jei maisto produkte natūraliai yra
cukrų, šalia gali būti nurodyta „produkto sudėtyje yra natūralių cukrų“, –
aiškina Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) Mitybos ir fizinio
aktyvumo skyriaus vedėja dr. Roma Bartkevičiūtė.
SAM bei SMLPC rekomenduoja rinktis maisto produktus,
pažymėtus ,,Rakto skylutės” simboliu. Juose
yra įdėta mažiau cukrų (taip pat druskos ir riebalų), lyginant su kitais tos
pačios grupės maisto produktais.
SAM Ryšių su visuomene
ir Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija