Sveikatos ugdymo naujienosEuropos sveikos mitybos diena 2022Įkelta 2022-11-08
Lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Higienos institutas nori paskatinti visuomenę siekti, kad kiekvieno asmens mityba būtų ne tik sveika, bet ir tvari. Kiekvieno iš mūsų pasirinkimas, ką valgyti ar gerti, bei maisto gaminimo įpročiai turi įtakos ne tik sveikatai, gerai savijautai, bet ir daugeliui kitų svarbių sričių – aplinkos taršai, klimato kaitai, biologinei įvairovei ir kt. Tvari mityba prisideda prie visapusiškos asmens sveikatos ir gerovės, tausoja gamtą, maisto resursus, mažina maisto švaistymą, naudoja paprastesnius gamybos būdus, atsižvelgia į vietinę maisto gamybą bei produktų sezoniškumą. Be to, tai būdas prisidėti prie gamtos išteklių tausojimo kasdieniais mūsų pasirinkimais, kurie yra saugūs, lengvai prieinami, įperkami ir kultūriškai priimtini. Sveikatai palankesnės mitybos esmė yra ne tik mažiau vartoti mėsos ir sočiųjų riebalų turinčių produktų, bet ir daugiau vartoti daržovių, vaisių ir riešutų. Gyvūninių produktų, ypač jautienos, gamyba, palyginti su augalinių produktų gamyba, reikalauja žymiai daugiau išteklių – energijos, vandens ir kt. Bent 2–3 kartus per savaitę vietoje gyvūninių produktų vartodami ankštines daržoves (pupeles, žirnius, lęšius), kurios taip pat yra puikus baltymų šaltinis, reikšmingai prisidėsite prie neigiamo poveikio aplinkai mažinimo ir ugdysite tvaresnius savo mitybos įpročius. Rinkdamiesi vietinius bei sezoninius maisto produktus taip pat prisidėsite prie neigiamo poveikio aplinkai mažinimo, nes šių produktų gamybai išeikvojama mažiau išteklių, o jų transportavimui sunaudojama mažiau energijos. Dalijamės patarimais, kaip jau šiandien galite pradėti taikyti tvarios mitybos principus:
Daugiau informacijos apie sveiką ir tvarią mitybą galite rasti:
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija Nuotraukos |